Co je sublimační tisk? Jaké má výhody a nevýhody?

Sublimační tisk řadíme mezi digitální technologie, které využívají k přenosu obrazu, nebo grafiky tepelnou energii. Jedná se o jednu z mnoha přenosových technik a výběr té správné technologie se vždycky odvíjí od přání a požadavků zákazníka. Proces sublimačního tisku začíná tím, že se motiv vytiskne sublimačním inkoustem na speciální sublimační papír. Poté se papír umístí na povrh potiskovaného materiálu, na který se má obraz přenést. Pomocí lisu, který je nastaven na určitou teplotu a tlak se sublimační inkoust zahřeje a změní skupenství. Díky tomu se barva vsákne přímo do potiskovaného materiálu a obarví jeho povrh. Potisk je zapitý v materiálu, a tudíž je tisk na omak zcela neznatelný.

Jaký materiál se dá potisknout?

Sublimačním tiskem se dá potisknout velká škála textilu a reklamních či dárkových předmětů, které můžete najít i na našem e-shopu. Dále potiskujeme sportovní oblečení, nebo třeba podložky pod myš. Textilní potiskovaný materiál musí být ze 100 % polyesteru, nebo musí obsahovat minimálně 50 % polyesteru a 50 % bavlny, aby se dal potisknout. Sublimací se dá potisknout:

  • 100% polyester, nebo směs bavlny a polyesteru
  • Keramika
  • Magnetky
  • Plech

Výhody a nevýhody sublimačního tisku

Za největší výhodu považuji tisk od jednoho kusu a tisk pomocí dodaných fotografií. Díky tomu dokážu pro vás vytvořit originální dárky, přesně podle vašeho přání. Dalšími výhodami jsou:

  • Kvalitní stálost tisku
  • Nízké náklady
  • Tisk je neznatelný na omak
  • Tisk je odolný vysokým teplotám

Sublimační tisk je limitován barevným prostorem CMYK, takže nejde touto technologií dosáhnout tisku vysoce zářivých barev. Další nevýhodou je, že není možné zaručit 100% barevnost z originálních dat a nedá se tisknout na materiály z přírodních vláken. Proto sublimace na bavlnu, len atd. Není možná.

Kdy zvolit sublimační tisk?

Sublimační tisk se nejčastěji používá pro potisk sportovního oblečení, dresů, týmových triček apod. Dále se využívá v případě, že chcete tisk od jednoho kusu na základě vámi dodaných podkladů. Nebo pokud chcete potisknout keramiku, magnetky, plechy, ale třeba i puzzle a určitý druh kabelek.

 

Nejčastější dotazy

V jakém formátu jsou potřebné podklady pro tisk?

  • Formát je nám celkem jedno, protože my si ho vždy převedeme. Důležité je, aby byla fotka co nejvíce kvalitní. Každé podklady kontrolujeme a v případě nesrovnalostí kontaktujeme obratem zákazníka.

Jaký je maximální rozměr tisku?

  • Maximální rozměr tisku se odvíjí od vlastnosti sublimační tiskárny. U nás je maximální rozměr tisku formát A4, ale spojením více papírů se dá formát tisku navýšit a různě se s tím pracovat. Takovéto požadavky řešíme individuálně.

Jakou velikost formátu mám zvolit?

  • Maximální formát je A4, ale tisknout můžeme i na A5, A6, záleží, jak velký potisk chcete mít.

Tisknete i mnou dodaný textil?

  • V případě dresů a sportovního oblečení ano, tam stoprocentně víme, že s tiskem nebude žádný problém. U triček a mikin záleží na domluvě.

Jak poznám, že je tato technologie nejlepší pro mé využití?

  • Nehrozí nežádoucí odlepení tisku, nemáte rádi hmatatelný přechod mezi tiskem a potiskovaným materiálem a potřebujete potisknout třeba jen jeden kus. Tak je pro vás vhodná tahle technologie.

 

V případě jakýchkoliv dotazů budu ráda, když nás budete kontaktovat na emailové adrese: info@sublimatka.cz

 

 

 

 

Zpět do obchodu